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Summary of Testimony & Public Comments 
re 

Regulatory Project 2014-4 ~ Pharmacy Compounding 
at 

October 30, 2014 Public Hearing 
 
 
 
 
There were no comments received prior to or during the public hearing.  There was one question 
posed for clarification. 
 
1.  [email] Brianna Costales on behalf of Hartley Medical 
Commentator noted the proposed revision to §2535.B relative to beyond use date suggested the 
deletion of the 180 day maximum dating; she asked what would be the replacement standard 
and questioned whether they should rely on the USP Chapter 797 standards. 
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From: Malcolm J. Broussard
To: "Compliance "
Subject: FW: Regulatory Project 2014-4 questions
Date: Sunday, November 16, 2014 3:27:00 PM
Attachments: image001.png

Ms. Costales,
 
During their meeting on November 13, the Board considered your question relative to the Beyond
Use Date.  The members directed me to respond on their behalf that compounders shall comply
with the requirements of the relevant chapter in the United States Pharmacopeia (USP) when
determining Beyond Use Dates for their compounded preparations.
 
Thank you for your interest in the Board’s proposed amendment to the rules on pharmacy
compounding.  We anticipate the proposed rule being published as a Final Rule in the January 20,
2015 edition of the Louisiana Register, effective on the date of publication.  In the interim, please
remember pharmacists are required to comply with the provisions of the Emergency Rule that
became effective on August 6, 2014; that rule is identical to the proposed rule.
 
Malcolm J Broussard
Executive Director
Louisiana Board of Pharmacy
3388 Brentwood Drive
Baton Rouge, LA 70809-1700
United States of America
Telephone +1.225.925.6481
Telecopier +1.225.923.5669
mbroussard@pharmacy.la.gov   
 
 
 
From: Malcolm J. Broussard 
Sent: Thursday, October 02, 2014 1:30 PM
To: 'Compliance '
Subject: RE: Regulatory Project 2014-4 questions
 
Ms. Costales,
 
Thank you for your interest in the Board’s regulatory project relative to pharmacy compounding. 
Since publishing its Notice of Intent in the September 2014 edition of the state register, we are now
in the public comment phase of the regulatory project.  I will insert your communication into the
record of the public hearing scheduled for October 30.  The Board will consider the comments and
testimony offered at that public hearing during their subsequent meeting on November 13.  I will
advise you of the Board’s response to your question as soon as possible thereafter.  In the interim,
you should rely on the provisions of the appropriate USP chapter.
 
Malcolm J Broussard
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Executive Director
Louisiana Board of Pharmacy
3388 Brentwood Drive
Baton Rouge, LA 70809-1700
United States of America
Telephone +1.225.925.6481
Telecopier +1.225.923.5669
mbroussard@pharmacy.la.gov   
 
 
 
From: Compliance [mailto:compliance@hartleymedical.com] 
Sent: Thursday, October 02, 2014 1:14 PM
To: Malcolm J. Broussard
Subject: Regulatory Project 2014-4 questions
 
Good afternoon Malcolm,
 
Regarding the proposed rule change to section 2535, subsection B regarding Beyond Use Date is
removed. What is the new proposed BUD? The USP 797 definition?
 
 
 
Best regards,
Brianna Costales
Compliance Officer
 

 
113 W. Victoria Street
Long Beach, CA 90805
P: 888.671.2888 Ext. 607
F: 800.648.8550
www.hartleymedical.com
 
 
CONFIDENTIALITY NOTICE:  This transmission and any attachments are confidential and
are for the sole use of the intended recipient(s) identified above. If you are not the intended
recipient, or employee or agent of the recipient, be notified that any use, reading,
dissemination, distribution, copying, or storage of this information is strictly prohibited.  If
you have received this information in error, please notify the sender by return e-mail and
delete the transmission and all attachments from your system. 
 
This e-mail is covered by the Electronic Communications Privacy Act, 18 U.S.C. 2510-
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2521 and is legally privileged. It contains information from Hartley Medical Center
Pharmacy Inc., which may be privileged, confidential and exempt from disclosure under
applicable law. Dissemination or copying of this by anyone other than the addressee or the
addressee's agent is strictly prohibited. If this electronic transmission is received in error,
please notify Hartley Medical Center Pharmacy Inc.  immediately at 562.595.7548. Thank
you.
 



 

Louisiana Administrative Code 
 

Title 46 – Professional and Occupational Standards 
 

Part LIII:  Pharmacists 
 
Chapter 25.  Prescriptions, Drugs, and Devices 
 
… 
 

Subchapter C.  Compounding of Drugs 
 
§2531.  Purpose and Scope 

A. Purpose.  The rules of this Subchapter describe the requirements of minimum current good 
compounding practices for the preparation of drug formulations by Louisiana-licensed pharmacists, 
pharmacy interns, pharmacy technicians, and pharmacy technician candidates for dispensing and/or 
administration to patients. 

B. Scope.  These requirements are intended to apply to all compounded preparations, sterile and non-
sterile, regardless of the location of the patient, e.g., home, hospital, nursing home, hospice, or 
practitioner’s office. 

 
AUTHORITY NOTE:  Promulgated in accordance with R.S. 37:1182. 
HISTORICAL NOTE:  Promulgated by the Department of Health and Hospitals, Board of Pharmacy, LR 14:708 
(October 1988), effective January 1, 1989, amended LR 29:2105 (October 2003), effective January 1, 2004, 
amended LR 40: 
 
§2533.  Definitions 

A. As used in this Subchapter, the following terms shall have the meaning ascribed to them in this 
Section: 
… 
Preparation – a compounded drug dosage form or dietary supplement or a device to which a 
compounder has introduced a drug.  This term will be used to describe compounded formulations. 
… 

 
AUTHORITY NOTE:  Promulgated in accordance with R.S. 37:1182. 
HISTORICAL NOTE:  Promulgated by the Department of Health and Hospitals, Board of Pharmacy, LR 14:708 
(October 1988), effective January 1, 1989, amended LR 29:2105 (October 2003), effective January 1, 2004, 
amended LR 40: 
 
§2535.  General Standards  

A. Compounding Practices.  Compounded medications may be prepared using prescription medications, 
over-the-counter medications, chemicals, compounds, or other components. 

1. A pharmacy shall have written procedures as necessary for the compounding of drug 
preparations to assure that the finished preparations have the identity, strength, quality, and 
purity they are represented to possess. 

2. All compounding activities shall be accomplished utilizing accepted pharmacy techniques, 
practices, and equipment, as well as the Federal Food, Drug & Cosmetic Act of 1938 as 
subsequently amended, most recently in November 2013 (FDCA), the 2014 edition of Title 21 
of the Code of Federal Regulations (CFR), and all relevant chapters of the 2014 edition of the 
United States Pharmacopeia – National Formulary (USP 37 – NF 32). 

a. The compounding of sterile preparations pursuant to the receipt of a patient-
specific prescription shall comply with the provisions of Section 503A of the 
FDCA and USP Chapter 797. 

b. The compounding of non-sterile preparations pursuant to the receipt of a patient-
specific prescription shall comply with the provisions of Section 503A of the 
FDCA and USP Chapter 795. 

c.     The compounding of preparations for veterinary use shall comply with the 



 

        provisions of Section 530 of Title 21 of the CFR. 
c. The compounding of positron emission tomography (PET) drugs shall comply 

with the provisions of Section 212 of Title 21 of the CFR. 
3. Products or duplicates of products removed from the market for the purposes of safety shall 

not be used to compound prescriptions for human use. 
B.   Board Notification.  An applicant or pharmacy permit holder who wishes to engage in the 
       compounding of sterile preparations shall notify the board and shall receive approval from the board 
       prior to beginning that practice.  
C. Training and Education.  All individuals compounding sterile preparations shall: 

1.     Obtain practical and/or academic training in the compounding and dispensing of sterile 
        preparations; 
2. Complete a minimum of one hour of Accreditation Council for Pharmacy Education (ACPE) 

accredited or board-approved continuing education, on an annual basis, related to sterile drug 
preparation, dispensing, and utilization; 

3. Use proper aseptic technique in compounding of all sterile preparations, as defined by the 
pharmacy practice site’s policy and procedure manual; 

4. Qualify through an appropriate combination of specific training and experience to operate or 
manipulate any item of equipment, apparatus, or device to which such persons will be 
assigned to use to make and dispense sterile preparations; and 

5. Maintain in the pharmacy practice site a written record of initial and subsequent training and 
competency evaluations.  The record shall contain the following minimum information: 

a.     name of the individual receiving the training/evaluation; 
b. date of the training/evaluation; 
c. general description of the topics covered; 
d. signature of the individual receiving the training/evaluation; and 
e. name and signature of the individual providing the training/evaluation. 

D. Anticipated Use Preparations.  The pharmacist shall label any excess compounded preparation so as to 
reference it to the formula used and the assigned lot number and estimated beyond use date based on 
the pharmacist’s professional judgment and/or other appropriate testing or published data. 

E. Compounding Commercial Products Not Available 
A pharmacy may prepare a copy of a commercial product when that product is not available as 
evidenced by either of the following: 

1. Products appearing on a website maintained by the federal Food and Drug Administration 
(FDA) and/or the American Society of Health-System Pharmacists (ASHP). 

2. Products temporarily unavailable from manufacturers, as documented by invoice or other 
communication from the distributor or manufacturer. 

F. Labeling of Compounded Preparations 
1. The labeling requirements of R.S. 37:1225, or its successor, as well as this Chapter, shall 

apply. 
 
AUTHORITY NOTE:  Promulgated in accordance with R.S. 37:1182. 
HISTORICAL NOTE:  Promulgated by the Department of Health and Hospitals, Board of Pharmacy, LR 14:708 
(October 1988), effective January 1, 1989, amended LR 23:1316 (October 1997), amended LR 29:2105 (October 
2003), effective January 1, 2004, amended LR 39: 236 (Emergency Rule effective January 31, 2013), amended LR 
40:  
 
§2537.  Requirements for Compounding Sterile Products 
Repealed. 
 
AUTHORITY NOTE:  Promulgated in accordance with R.S. 37:1182. 
HISTORICAL NOTE:  Promulgated by the Department of Health and Hospitals, Board of Pharmacy, LR 14:708 
(October 1988), effective January 1, 1989, amended LR 29:2106 (October 2003), effective January 1, 2004, repealed 
LR 40:  
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